myrer.eu

Alt du ønsker å vite om å spille volleyball

Utendørs volleyball

6264726616_3d8e3ca1fd_oSom volleyballen kommer også utendørs volleyball, bedre kjent som beachvolleyball, fra USA. Allerede på 1920-tallet spilte amerikanerne volleyball på strendene i California og Hawaii. I de harde 30-årene ble volleyball en rekreasjon for amerikanerne. Den aller første offisielle turneringen ble spilt på Will Rogers State Beach i California i 1947. Den ble organisert av Bernie Holtzman og vunnet av Manny Saenz and Harris. Det var ingen premie å hente for vinneren. Året etter ble det arrangert turnering i Los Angeles. Premien var en kasse med Pepsi Cola. Tiåret etter kom strandvolleyball også til Europa, og ble den største sporten i en fransk nudistleir i Franconville litt syd for Paris. Deretter spredte strandvolleyball seg også til Palavas, Lacanau og Royan (France), Sofia (Bulgaria), Praha (Tjekkoslovakia), og Riga (Latvia). På 1960-tallet ble strandvolleyball vanlig på mange strender i USA, og USAs president John Kennedy opptrer som tilskuer for aller første gang på Sorrento Beach i Los Angeles, California. California Beach Volleyball Association (CBVA) ble dannet i 1965.

I 1975 fikk det amerikanske strandvolleyballforbundet sin første sponsor, da sigarettprodusenten Winston sponset turneringen i San Diego, California, som samlet 250 tilskuere. Winston delte ut 1.500 USD i premie til vinnerne Dennis Hare og Fred Zeulich. I 1976 begynte man å spille turneringer også utenfor California. Sporten fikk større og større popularitet, og det kunne komme så mange som 30.000 tilskuere på én turnering. Sponsorer høynet premiene, og i 1979 kunne premien være helt opp til 11.000 USD. Premiepengene ble høynet med mange tusen de følgende årene, og store selskaper ble hovedsponsorer av sporten.

Det var ikke før i 1980-årene at ballspillet fikk oppslutning i Norge. Fra og med 1993 blir det jevnlig holdt Norgesmesterskap. Siden oppstarten har vi fått noen kjente navn innen idretten som Jan Kvalheim, Asbjørn Vølstad, parene Jan Kvalheim/Bjørn Maaseide (EM-gull i 1994 og vinnere av verdenserien 1994/95), Vegard Høidalen/ Jørre André Kjemperud (EM-gull 1997), Merita Berntsen/ Ragni Hestad (EM-sølv 1995), Kathrine Maaseide/ Susanne Glesnes (EM-sølv 2004), Nila Håkedal og Ingrid Mogstad Tørlen (EM-bronse i 2007). I 1999 fikk Bjørn Maaseide verdensturneringen i strandvolleyball arrangert i Stavanger, og verdensmesterskap i strandvolleyball i 2009 likeså. I 2007 ble World Tour arrangert i Kristiansand. Strandvolleyball har vært en olympisk gren siden 1996, og Norge ligger godt an blant de 4-5 beste nasjonene internasjonalt.

Strandvolleyballen kommer fra innendørs volleyball, og har stort sett de samme reglene. Spillet foregår på sand. Det er kun to spillere på hvert lag, i motsetning til innendørs volleyball der det er seks. Banehalvdelene i strandvolleyball er 8 x 8 meter, mens i innendørs volleyball er banehalvdelen 9 x 9 meter. Det finnes også visse forskjeller i regelverket rundt ballbehandling og slag, samt i antall sett. Mens det i innendørs volleyball spilles best av fem sett, spilles det i strandvolleyball best av tre.

Når sommeren setter inn, finner mange hobbyspillere frem ball og nett. Strandvolleyball er en unik måte å kombinere sol og sommer med moro og trening. I løpet av én times spill tar man i gjennomsnitt 6000 steg, noe som tilsvarer en forbrenning av 300 kalorier. Aktører tilbyr sommertrening med strandvolleyball som en morsom og utfordrende treningsform. Sjekk nettet for mer informasjon om strandvolleyball og hvor du kan henvende deg for å spille.


Privacy Policy